Tájékoztatom az "EU legislation on cookies" törvény értelmében, hogy az oldalam kizárólag a működéséhez cookie-kat használhat, amely semmi személyes információt nem továbbít! 

Nagy Krisztián

Fotográfia

1976-ban születtem Nagykőrösön, ahol jelenleg is élek családommal. 
A mindennapokban számítógépen húzom a vonalakat erősáramú tervrajzokon, aminek a kötöttsége pontosan az ellentéte a fényképezés szabadságának.

A fényképezés már gyerekkorom óta érdekel, de az akkori korban igencsak költséges volt a filmes fotográfia, így csak néhány családi nyaralás alkalmával tudtam fényképezni.
Igazán akkor kezdtem többet fotózni, amikor a digitális fényképezőgépek kezdtek betörni a mindennapokba, így megvettem az első 3 MPixeles kis fényképezőgépemet (2003). Autodidakta módon sajátítottam el a fényképezés tudományát. Rengeteg könyvet-, és az internetet bújva sikerült elérnem egy olyan szintre, hogy a digitális fényképeimmel eredményesen indultam neves fotópályázatokon is.

A digitális fotográfiából az analóg filmes világba a Kecskeméti Fotókör keretein belül csöppentem vissza, ahol nyári táborok alkalmával az archaikus technikák láttán kedvet kaptam a kipróbálásukhoz.
Itt fertőzött meg a kollódiumos nedves lemezes fényképezés – amit csak „messziről” figyeltem. Szerettem volna a magam erejéből, önállóan elsajátítani ezt a csodálatos technikát. Így 1.5-2 év alatt gyűjtöttem össze a munkafolyamathoz szükséges információkat és megépítettem első nagy fa kamerámat, majd elkészítettem első önálló kollódiumos fényképemet. Nem workshopokon, hanem saját erőből kezdtem ebbe a csodálatos világba.
A tanulás ideje alatt kezdett körvonalazódni egy új, könnyebben használható és több korrekciós beállítási lehetőséggel bíró kamera építése. Így a 2014-es év elején terveztem és készítettem egy második fényképezőgépet – amelyet úgy gondolom hosszútávra megfelelő lesz számomra.
A kollódiumos fényképezés így már több lett számomra, mint „csak” fényképezés. Meg kellett hozzá tanulnom egy pici kémiát, a vegyszerekket használnom. Barkácsolnom – asztalos famunkákat készítenem. Textilmunkát végeznem – harmonikát hajtogatnom. Számítógépen 3 dimenzióban terveznem és a nagyformátumú fényképezést elsajátítanom.

Manapság foglalkoztatnak a papírképek is, így a kollódiumos nedves eljárással készült üvegnegatívokról archaikus technikákkal készítek kontaktmásolatokat. Nemzetközi és hazai pályázaton is eredményesen szerepelnek az így készült fényképeim.
Mostanság azt vettem észre jobban érdekel az archaikus képkészítés, mint a digitális „valóság szkennelés”. Mindamellett tanfolyamokat tartok digitális fényképezés alapjaiból, vezetem a Kecskeméti Fotókört és járom azt az utat, ami a múltból ered és talán a jövőbe visz…